Ljungdalen
Ljungdalen ligger i Härjedalen men tillhör Jämtlands län. Med cirka 150 bofasta invånare är samhället väldigt litet men gemytligt. Det finns en matbutik ICA Nära, turistbyrå med apoteks- och systembolagsombud, bensinmack, tre restauranger, samt flera möjligheter till införskaffning av loppisfynd och genuint hantverk. Med lite planering klarar du dig bra. Charmen ligger lite i att allting inte är öppet dygnet runt.
När ska du besöka oss?
Fjällvärlden är underbar både sommar och vinter men om du som jag älskar naturens grönska och allt som floran och faunan har att erbjuda så är sommaren den bästa tiden. Men det är stor variation mellan sommarmånaderna.
Kring midsommar har naturen exploderat i en lummig grönska och de karaktäristiska krokiga dvärg- och fjällbjörkarna är limegröna och ängarna fyllda med slåtterblommor och orkidéer. Trots detta finns det en hel del snölegor kvar. Vid denna tid är det nästan ljust dygnet runt och då kan du passa på att ta en uppfriskande nattpromenad.
Väljer du att resa hit i augusti – september är färgerna helt annorlunda. Björkar och blåbärsris har förvandlats till ett eldigt hav som skiftar i gul, orange och rött vilket ger en härlig kontrast till den djupblå himlen. Nu är också tiden inne för att fylla korgar med hjortron, blåbär, lingon och svamp. Denna period lockar flest turister men det blir ju aldrig trångt precis.
Tips på aktiviteter
Helikoptertur
Att överblicka fjällvärlden från en helikopter är en hissnande upplevelse. Det är ganska kostsamt men det är ett effektivt och spännande sätt att ta sig fram på. Vi rustade oss med tält, spritkök, skavsårsplåster och knäckebröd och bad om att få bli avsläppta vid Ekorrdörren, i Sylmassivet, nära norska gränsen. Helikopterfärden tog tio minuter, det tog fyra dagar att gå tillbaka…
Knallen - Utkiksplats
Denna plats är inte så välbesökt men det beror nog på att den är dåligt skyltad. Kör tre kilometer från Ljungdalen mot Flatruet och sväng höger mot Viksjön. Här ska du köra in tills vägen tar slut. Det finns en skylt till ”utkiksplatsen” i motsatt håll från Viksjön. Det är cirka 1500 meter upp till toppen på Södra Ljungdalsberget och backen är ganska brant. Men det är värt mödan att ta sig dit upp för där kan du överblicka hela Ljungdalen. På toppen finns ett vindskydd där du lämpligen kan inta medhavd fika.
Paddla kanot
Kanoter kan hyras på flera ställen bland annat i Storsjö, cirka en mil från Ljungdalen. De kan hyras för en dag eller en vecka. Du väljer själv om du vill ta dem med dig till andra vattendrag eller om du vill glida ut på det spegelblanka vattnet i Storsjön, sjön med samma namn som orten. Det finns även fiskeutrustning för den som vill hyra det på plats.
Bestiga Sveriges sydligaste glaciär
Att gå till Helags, Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln, är ett måste när du besöker Ljungdalen. Väl framme vid fjällstationen, som erbjuder övernattning och underbar middag med lokala delikatesser (måste bokas) kan du bestämma om du vill bestiga toppen eller bara beundra den på håll. Om du inte vill ta dig upp till toppen på 1797 meters höjd på egen hand så kan du välja en guidad topptur. Sträckan till toppen är cirka åtta kilometer tur och retur. Om du går så fyll vattenflaskan ordentligt och ha gärna kängor med hårda sulor. Själv hade jag gummistövlar som vek sig runt varje sten.
Kesudalen & Kesubon
För den som inte orkar gå hela vägen till Helags är detta en lämplig tur. Från Kläppen går den fem kilometer långa promenadstigen (t o r) genom den lummiga björkskogen. Terrängen är mycket lättillgänglig. Snart syns Helags torna upp sig och du kommer ner i dalen bland underbara timrade stugor med grästak. Ibland går getter lösa och det finns försäljning av getost. Färden fortsätter längs Kesusjön och slutligen kommer man fram till Kesubons café som har enklare varmrätter och fika.